“Du sa precis i början när vi träffats att det inte var några skillnader på din och min familj, men det är det ju, det är en massa skillnader.” Vi satt utanför Spiralen i Norrköping, jag och min första pojkvän. 17 år gamla och min hjärna sökte febrilt efter potentiella svar som kanske skulle kunna bevisa att vi är rätt lika trots allt.
Fast, hur skulle det egentligen vara möjligt att våra familjer inte alls skiljer sig åt? Hans svenska familj och min bosniska familj som gått igenom krig och integreringsprocessen i Sverige? Som yngre än vad jag är nu i alla fall så var det här väldigt viktigt för mig. Det var viktigt att jag och min familj var precis som alla andra. Alla andra = precis som vilket svensk familj som helst. Medelsvensson, villa, bil, hund och två barn med föräldrar som inte bryter på ett annat språk. Jag ville bara få passera, inte bli ifrågasatt, inte vara annorlunda. När människor frågade vad för högtider vi firar är jag alltid snabb med att förklara hur Eid (Bajram) är precis som jul. Vi träffar släkt/vänner, äter mat ( “Fast ingen skinka såklart!” brukar folk avbryta med lite skämtsamt) och delar ut presenter. Ni ser! Det är precis som jul! Fast ja, ändå inte, det är faktiskt inte riktigt samma sak som jul, det är inte en “muslimsk jul”.
Jag skulle kunna ta upp ett oändligt antal exempel på varför det blir som det blir. När, var och hur mitt yngre jag insåg att det var mer fördelaktigt att vara svensk än bosnisk, att det var finare och bättre att leva så som svenskar gör. Jag skulle kunna ge exempel som visar fördomar och rasism men det räcker bara till att väcka sympatier. Det räcker bara så långt som till “åh vad hemskt, vad vidriga människor kan vara” och det behöver jag inte helt ärligt höra. Ingen förtryckt grupp i samhället behöver bara medlidande och medömkan utan det dessa grupper behöver är förståelse från privilegiade grupper, insikt kring sin egen priviligierade position/grupp och hur den påverkar andra. Det vi behöver är förståelse på ett plan som skapar förändring, det vi behöver är att få en röst, bli lyssnade på och där våra berättelser inte räknas som sidospår som avviker från den annars perfekta normen.
Jag är nog den mest fördomsfulla personen jag känner – mot mig själv. Jag lägger märke till alla små skillnader och nyanser i min kultur/familj/mig själv och jämför dessa med svenskheten som norm, som det ska vara egentligen. Den medevetenheten, den väldigt ofrivilliga medvetenheten är den som gör mig nervös inför att vara den enda med invandrarbakgrund i vita rum, att presentera folk för släkten, att dejta vita män osv. Allt vita svenskar någonsin sagt, ifrågasatt på ett fördomsfullt sätt bär jag med mig i bakhuvudet. Det finns en term som beskriver det här och översatt till svenska så blir det: internaliserad rasism. Kortfattat så betyder det att en applicerar omvärldens fördomar om ens egen bakgrund, grupptillhörighet, kön osv på sig själv. Internaliserad rasism kan uttrycka sig på olika sätt, att en tex skämtar om stereotypiska saker som rör en själv eller som jag, blir väldigt medveten om allt som är annorlunda och försöker dölja det. I förlängningen så leder det här till att jag begränsar mig själv och behandlar mig själv lika illa så som en rasist skulle gjort. Det betyder inte att jag blir utsatt för rasism av alla vita jag träffar. Rasismen blir då något som en inte ens måste utsättas direkt för av en annan människa dagligen utan är något en alltid bär med sig inombords, som en smutsig liten hemlighet. Medvetenheten och vetskapen om att en är lite annorlunda och lite sämre än alla andra. Internaliserad rasism är en försvarsmekanism, ett försvar för alla dom som inte har möjligheten att säga ifrån varje gång, som kanske inte har den kunskapen som krävs för att kunna se orättvisor, för alla dom som faktiskt ser rasism riktas mot dom själva som en självklarhet mer än ett undantag.
Jag har tänkt mycket på mitt 17 åriga jag som satt där utanför Spiralen och var så jävla kär. Jag önskar att hon bara hade svarat “Jaha, är det något problem eller?” och inte brytt sig när hon fick höra att hennes familj visst inte var så svenskt normativ. Jag önskar att hon inte hade börjat ursäkta sin familj, sin kultur, ja allt hon är. Jag önskar att hon vetat och förstått att en aldrig vidgar normer och krossar strukturer genom att be om ursäkt för det en är.
Fick lite flashbacks när jag läste detta. Jag är väldigt ljus i hyn, har blåa ögon, heter Mia och så länge jag inte säger mitt efternamn så är jag svensk, enligt många. Men så fort jag säger efternamnet kommer frågorna kommentarerna… “Bytte du namn när du kom hit, varför heter du mia?” eller “Men du är ju inte svensk, du är bosnisk muslim” eller “men är DU muslim men muslimer har ju slöja” eller “men lite fläskkött kommer inte döda dig LILLA MIA” (jag äter inte fläsk för att jag inte tycker det är gott vill jag alltid skrika ut men orkar inte) eller “du ser sååå himla svensk ut om du gifter dig med en svensk får du byta efternamn” (ÖH, jag vill inte byta namn om jag gifter mig oavsett vad) eller “Din pojkvän är ju kristen ska du inte konvertera för att underlätta allt” (ÖÖÖÖH IGEN)…
För att inte tala om de förvånade blickarna på min förra arbetsplats när jag sa att min mamma jobbar på samma ställe och hon gjort det i tio år och haft ett hemskt bra jobb som hon är utbildad till. “Jag trodde din mamma var gammal och inte kunde svenska alls” eller “VAAAA så hon städar inte i huset på denna statliga myndighet” eller “hur fick DU detta jobb” (för att inte tala om att alla som fick fast tjänst nu efter nyår var -son inte för att de var kvalificerade) eller “kan din mamma svenska” eller “så du menar att din mamma utbildade sig till civilekonom i bosnien, så kvinnor går i skolan där” och du vet man sitter där och är helt paff… Eller när en kollega fick frågan “låter DE dig sitta med dem vid det runda bordet” (kollegan = svensk och aldrig haft en såhär dum kommentar, vi andra = allt annat än svenskar tydligen)… skulle kunna skriva en bok som kommentarer jag får när folk inser att jag inte heter -son i efternamn. Tror de blir besvikna på något sätt. Känner sig kränkta. “Men du är ju så LJUS OCH FIN och blond” som om det är slöseri med gener på mig. “men vad är det du säger är du säker på att du inte har skandinaviska rötter”. “Våra fina tjejer och Mia” (på en arbetsplats, efter att hen läst mitt efternamn fel 12 gånger och jag fick namnskylt med MIA MUSIK på). Va fan e jag inte FIN?
Men sen kommer jag till Bosnien och även där är jag DIJASPORA. Vet fan inte vad som är värre. Känner mig endast hemma på flygplatser ibland. När tar det slut?
Hittade din blogg via kultureliten sen twitter. Love it! Känns skönt att inte vara ensam med samma känslor.
Mia
Hej Mia!
Känner igen allt du skrev om hur det är att vara bosnier i Sverige. Känner tyvärr också igen hur det är att vara dijaspora i Bosnien, det är verkligen inte alls kul och ibland jobbigt att inte ha någonstans att tillhöra “på riktigt”.
Skönt att du inte känner dig ensam, det är väl alltid något liksom!
“Att begränsa sig själv mer än någon rasist har gjort” får mig att tänka på en kille som gick i min klass i några år, eller om det var jag som hamnade i hans klass. Han var invandrare, från ett europeiskt land, men försökte göra allt han kunde för att dölja detta inklusive att ägna sig åt rasism. Jag är också från ett annat europeiskt land, dock inte Tyskland, men närheten och vissa händelser i historien räckte för att jag skulle bli “nazist” och “Heil Hitler” för honom. Själv förnekade han sin bakgrund bäst han kunde, det gick så långt som att han uttalade sitt namn som ett liknande svenskt, lät sig döpas och blev upprörd om någon ens antydde att han någonsin varit invandrare eller jude. Han försökte också mörka sina föräldrars stereotypiska “invandraryrken” som städerska och fabriksarbetare, talade illa om alla invandrare och judar och när han flyttade hemifrån började tala illa om “blatteområdet” där han växt upp. Egentligen är det synd om killen som skämdes så för sin bakgrund, men också rätt fånigt med tanke på att han aldrig fick bort sin centraleuropeiska brytning under skoltiden – trots stödundervisning i svenska…
Ja det är ju synd och jag vet att många bosnier gör samma sak. Dock ligger ju inte dumheten på dessa personer utan på strukturerna och normerna som gör att folk tvingas till sånt för att passera mer som svenskar.