En död Anne Frank gör mer nytta än en levande Anne Frank.

Zettermark skrev för någon dag sedan ett väldigt bra inlägg om hur vi inte ser att den politiska utveckling idag är på många sätt lik den utveckling som skedde under 1900 talets första hälft och ledde till förintelsen och andra världskriget. Jag håller med om allt i texten men skulle vilja ge en annan bild av den politiska och rasistiska utvecklingen i samhället.

Vi hade inte räddat Anne Frank på 1940 talet. Jag är ofta i Amsterdam och går varje gång förbi huset där hon och hennes familj gömde sig innan de avslöjades och fördes till koncentrationslägret där Anne sen dog. Jag tänker ofta hur väldigt lite det hade krävts för att hon och hennes familj skulle få leva. Det hade räckt med om två grannar höll tyst och smög med mat till familjen. Jag tror att vi använder figurer som Anne Frank och filmer som 12 years a slave som vann Oscars och är högaktuell just nu för att visa hur vi är bättre än tiden som varit. Det är inte en slump att förintelsen lyfts fram som den ultimata tragedin mot ett folk och slaveriet som den mest extrema form av rasism.

Det som sker är att slaveriet och förintelsen till exempel blir måttstocken för vad som är acceptabelt och inte acceptabelt att utsätta en grupp i samhället för. Vi förfasas över scener i filmer som porträtterar slaveriet och får ont i magen av bilder från koncentrationslägren men vi gör det från distans. Vi gör det från vår trygga vrå i hemmet. Vi klappar oss själva på axeln och tänker “vi hade gömt Anne Frank” och vi hade aldrig ägt svarta slavar i USA på den tiden. Det många missar är att vi idag normaliserar allt mer rasism. Stödet för SD ökar, nazister marscherar på våra gator och vi har gått från en tid då det fanns nazister och sen alla andra till likställandet av nazism med vänsteraktivism. Det är en farlig utveckling som sker och som otroligt många stödjer genom att inte aktivt ta avstånd ifrån. Många idag förstår inte eller verkar inte vilja förstå att en stor andel av de invandrare vi har i Sverige idag som direkt drabbas av den här rasistiska utvecklingen har flytt från scener som visas upp i dessa filmer och böcker vi ser som exempel på det värsta som kan ske. Jag och min familj flydde från Bosnien under 1990 – talet på grund av etnisk rensning av bosniska muslimer som pågick. Målet var alltså att systematiskt döda varje bosnisk muslim (och det var en otroligt effektiv plan som fungerade väldigt väl under flera år), precis som med judar under förintelsen. Målet var helt enkelt att få ett helt folk att försvinna antigen genom att döda alla eller göra dom som blev kvar till slavar under den rådande regimen. Dessa bilder av förintelsen som många mår dåligt av att se var vår verklighet. Bosnien och dess folk upplevde och levde dessa bilder, levde i den verkligheten under flera års tid.

I dagsläget så gör en död Anne Frank mer nytta än en levande Anne Frank för den världsbild vi har. Så länge vi förstår att Anne Frank dog för att nazisterna var dåliga och slavar ägdes för att rasisterna var hemska så har vi vår bild av oss själva som goda intakt. Idag så använder vi både Anne Frank och filmer om slaveriet som ett skyddskynke när vi pratar om rasism, vi distanserar oss själva med att tro att vi hade varit bättre än tiden som varit. Det är vi inte, vi är inte bättre så länge vi inte inser att etnisk rensning står oss närmare i historien än vi tror och börjar aktivt bekämpa den rasistiska vinden som sveper över landet. Vi kanske inte ska nöja oss med att sikta snäppet högre än slaveriet och förintelsen?

9 comments

 1. Jag såg första avsnittet i dokumentärserien “Kvinnor, krig och fred” i går på SVT Play som handlade just om kriget i Bosnien och pararellerna till judeutrotningen var så tydliga att det måste till en viljeansträngning utan dess like att missa det. En lika stor viljeansträngning som att missa att på det sätt vi låter rasismen kliva in i våra vardagsrum nu lät vi nazisterna och fascisterna kliva in i våra vardagsrum för inte alls länge sedan. Vill vi inte se? Vad är det som får oss att i alla lägen tro att vi är bättre? Precis som du skriver!

  Jag kom egentligen hit för att berätta att du är med i veckans FeministPepp, vilket vi är väldigt glada och stolta över. Känns bara lite malplacerat i kommentarerna till ditt allvarliga och otroligt viktiga inlägg här men jag vill ända berätta och hoppas du tycker det är ok. Och skulle du vilja hjälpa oss att sprida och peppa blir vi glada för det! Du kan läsa mer här: http://calleism.wordpress.com/2014/03/25/veckans-feministpepp-8/

  1. Jag det var väldigt likt förintelsen det som hände i Bosnien. Det är intressant hur vi aldrig pratar om det i Sverige trots att det hände för inte så länge sedan och att vi faktiskt har en väldigt stor invandring just från forna Jugoslavien.

   Tack så jättemycket för att jag får vara med på FeministPeppen! Känns roligt! Så fort jag listar ut hur en blogg funkar så ska jag också börja länka bloggar!

   1. Kanske beror det på att de som flytt från Bosnien inte så gärna velat prata om det som hänt? Plus att det är svårt att berätta om hemska saker när en inte har språket?

    Men vi borde verkligen prata om det, för det får inte hända igen och vi måste förstå hur lätt det faktiskt kan bli så.

    Må vi aldrig tystna!

   2. Jag tror absolut det ligger en del i det men jag tror också det har att göra med att vi idag ser “invandrare” som en homogen grupp.
    Det gör att ingens upplevelse eller bakgrund får komma från och ta sin egen plats.

    Sen tror jag också att vi har en väldigt dålig nutidshistoria, vi vet inte varför folk från just vissa länder kommer till Sverige.

    Jag skrev om att vi skulle egentligen behöva en obligatorisk kurs i nutidshistoria i svenska skolor där vi får lära oss om varför vi har folk från vissa länder, vad som hänt så att en stor grupp människor hamnat i Sverige osv. Här är inlägget om du vill/orkar läsa: https://amrahamra.wordpress.com/2014/01/21/kunskap-ar-en-lyxvara-nutidshistoria-behovs-nu/

   3. Ett mycket bra inlägg och jag håller verkligen med dig!

    Har äldre barn som gick på högstadiet när Irak-kriget (det senaste) bröt ut. Det nämndes inte ens i förbigående i skolan.
    De yngre går på en Waldorfskola och där är de betydligt bättre på att infoga kunskap i sammanhang men ibland kan jag tyvärr känna att det brister även där.

   4. Ja jag tänker att det faktiskt skulle hjälpa kampen mot rasism. Om alla skolbarn lär sig tidigt varför vi har olika människor i Sverige och lär sig om den svenska invadnringspolitiken/invandrares berättelser kommer fram osv. När jag gick i skolan så förvånades alla varje år över Ramadan/Eid eller vadsom som var “avvikande”. Hade varit så mycket enklare om skolan hade det som en del i sin utbildning så att barn slipper bli talespersoner för hela sin bakgrund och kultur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s