Sårade känslor är INTE samma sak som förtryck

LadyDahmer skrev ett inlägg igår där hon tog upp uttrycket ”smalhetsprivilegium” och förklarade hur smala personer har en högre status i samhället än tjocka/överviktiga. Debatten blossade upp direkt, horder av kränkta och sårade smala människor deklarerade hur de minsann också utsatts för förtryck och elaka kommentarer rörande deras vikt och utseende. Påpekandet av förtryck och privilegier följer alltid samma mönster.

1. Någon tar sig tid att skriva ett väldigt långt inlägg där en förklarar utförligt hur ett förtryck tar sig uttryck, varför det är dåligt och vilka det är som förtrycker.

2. Personer som inte faller under det förtrycket blir ledsna/sårade/arga/kränkta och känner ett överväldigande behov av att påpeka hur de också förtrycks och med det förminskar precis det någon skrivit, dvs tar sig tolkningsföreträde.

3. Personer som faktiskt upplever förtrycket tvingas försvara/förklara/övertyga andra som INTE upplevt samma förtryck om att det faktiskt finns och att det är ett stort problem i samhället.

Det här mönstret kan appliceras på alla diskussioner rörande förtryck och privilegier. Tar en upp förtryck som rör kvinnor så är det synd om männen som exkluderas och också lider. Rasifierade som tar upp vithetsnormen möts av de vita kränkta människorna som ett brev på posten och berättar hur de också utsätts för kommentarer rörande sin vithet och därför lider lika mycket som rasifierade. ”Invandrare kallade mig för jävla svenne en gång så jag vet faktiskt hur det är att bli retad för sin hudfärg” – sagt till mig av en klasskompis en gång efter att jag försökt ta upp strukturell rasism i en debatt. Eftersom det här mönstret upprepas gång på gång i diskussioner så tycker jag att vi ska ta och reda ut det här en gång för alla.

Sårade känslor är INTE samma sak som förtryck. Att bli utsatt för en dålig erfarenhet kan aldrig vara samma sak som ett strukturellt förtryck.Vi tar smalhetsprivilegiet och könsmaktsordningen som exempel. Om du som smal eller normsnygg någongång blivit kallad för för tjock och tagit illa upp är det självklart tråkigt och beklagligt men det betyder inte att hela samhället och den kultur vi lever i konstant sänder ut signaler som säger hur fel du är, hur din kroppstyp är äcklig, lat, ful, trög, dålig och måste åtgärdas för att du och din kropp ska förtjäna respekt och värdighet. Att du som man någongång känt dig objektifierad eller blivit illa behandlad i egenskap av att vara man betyder inte att du tagit ett kliv ned i könsmaktsordningen och kan likställa dina dåliga erfarenheter med det kvinnliga systematiska förtrycket. Det gör ont att få sina känslor sårade men det kommer aldrig någonsin bli samma sak som att aldrig kunna slippa undan förtryckande normer och strukturer. Det är alltså skillnad på enstaka, individuella upplevelser och fördommar som genomsyrar hela samhället  som förstärks och reproduceras av hela samhället.

Privilegium är inte något en frivilligt kan avsäga sig ifrån. Det går inte att abdikera från sin post som förtryckare, att en dag vakna upp och säga – idag ska jag sluta förtrycka, vi är alla likställda och allting har ordnat sig! Oavsett vad jag personligen som en smal person tycker om min egen kropp exempelvis (vare sig jag älskar eller hatar den) så är den normen i dagens samhälle och därmed privilegiad. Det betyder inte att folk oavsett kroppstyp eller kön inte får må dåligt när de blir illa behandlade men det handlar om att inte likställa enstaka händelser med strukturer och normer som faktiskt skadar alla som inte ser ut på ett visst sätt eller som skadar alla kvinnor.

Det en faktiskt kan göra är att lyssna, bara sluta prata ibland och lyssna. När en sedan lyssnat och upplever att en lärt sig något nytt kan en bli allierad dvs en person som kämpar emot ett förtryck som en inte utsätts för direkt. När en väl kommit fram till ”det är ju riktigt dåligt att kvinnor, överviktiga, fattiga, rasifierade trans*personer osv förtrycks, vi måste göra något åt det!” så är det dags att lyssna lite mera. Som allierad kan en enbart arbeta mot förtryck på de förtrycktas villkor, de sätter agendan och därför är det viktigt att lyssna och inte låta sina sårade känslor ta överhanden. Att klampa in i diskussioner som handlar om exempelvis hur överviktiga nedvärderas i samhället och påstå att en som smal har det likadant, att en också fått höra att en är ful är precis samma sak som när män börjar prata om att ”både kvinnor och män påverkas lika mycket av könsrollerna, varför ska vi bara arbeta för att kvinnor ska få det bättre”?

En sista sak bara: en person kan vara privilegiad i en situation och förtryckt i en annan. Ett exempel: en vit kvinna förtrycks i egenskap av sitt kön men är privilegiad och kan förtrycka rasifierade i egenskap av sin vithet. Vi kommer aldrig få bort förtryck och få ett mer jämlikt samhälle om vi likställer alla förtryck och tycker att alla har det lika dåligt. Bara en person som redan har ett privilegium kan ta tolkningsföreträde och förminska någons upplevelse av förtryck och utanförskap.

6 comments

  1. Tar inte du dig tolkningsföreträde själv här, genom att hävda vad som är förtryck och inte? Visst är det värre att bli dåligt behandlad flera gånger än en gång, men det finns ingen anledning att hävda att det är något annat än en gradskillnad.

  2. Förstår vad du menar. Jag blir ledsen och arg då jag ser bilder eller hör kommentarer om att killar vill ha tjejer med kött på benen, riktiga kvinnor har kurvor etc. Men samtidigt som detta finns så finns en bekräftande bild i media och i samhället där smalt framställs som det ultimata, det “fina” och det “rätta”.

    1. Jag tycker kommentarer om “kött på benen” och “riktiga kvinnor” är rätt sunkiga också men ja det är skillnad mot att vara större och konstant få bekräftat att ens kropp är fel och ful. Jag håller med.

  3. Kommentarerna som skrivs på sociala medier är inget annat än det manliga förtrycket mot kvinnor, där det manliga könet ses sig ha rätten att bestämma vilken kvinnokropp som duger och vilken som inte duger. Det är dock inte ett förtryck mot smal utan individers åsikter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s