Polisen följer bara order

Mina flöden på sociala medier har dom senaste dagarna handlat om en sak: polisens brutala attacker mot fredliga antinazistiska demonstranter i Malmö och nu oroligheterna i Stockholm Den meningen känns så paradoxal att skriva: polisens våld mot antinazister. Det har hänt. Nazisterna går på våra gator. Det har inte  normaliserats bland folket, människor har vaknat upp och ser  vad som är påväg att ske vilket visar att vi fortfarande har goda krafter i vårt samhälle som verkar.

Det verkar dock råda en väldig oenighet bland alla som INTE medverkat på antidemonstrationerna kring vad som egentligen skett. Polisens agerande ursäktas på löpande band med att – polisen följer bara order, det är deras jobb att värna om yttrandefriheten. Jag vill inte gå in på hur skrämmande det är att polisen, lagens väktare beskyddar människor vars åsikt är att vi alla inte ska få finnas till beroende på var vi kommer ifrån. Jag vill prata om argumentet att polisen bara gör sitt  jobb.

Polisens agerande mot antidemonstranter under SVPs torgmöten är något invandrare och rasifierade känner igen alltför väl. Jag skulle vilja påstå att dom flesta rasifierade män antigen själva upplevt eller har någon närstående som upplevt trakasserier från polisen enbart för att dom inte ser svenska ut.Polisen i Malmö som nu ljög om varför de attackerade demonstranter alltså är samma distrikt som upprättade det olagliga romregistret. Som anmälts för att ha kallat kvinnor för invandrarhoror. Som haft namnet “nigger niggersson” i sina undervisningsmaterial och haffats på sin egna facebooksida skrattandet åt rasism, transfobi och kvinnohat. Är någon egentligen förvånad över att just detta distrikt ballade ur? Den systematiska rasismen som genomsyrar poliskåren är ingenting nytt. Det som är  nytt är att polisen ger sig på vita antidemonstranter i det offentliga.

Många påstår att polishatet som uttrycks nu är överdrievt och orättvist, man menar på att polisen bara gör sitt jobb och därmed inte borde kritiseras så hårt. Jag undrar: har vi aldrig hört det här argumentet innan? “Vi gör vårt jobb” omvandlas snabbt till “Vi följde bara order” när samhället normaliserar hat och rasism ett steg längre. Polisen gör sitt jobb i ett rasistiskt samhälle. Det kanske är dags att fundera över varför det här jobbet ens görs? Varför finns det? Vad är det för kraftter i samhället som gjort att vi kommit till en punkt där nazister håller torgmöten och skyddas av lagen?

 

10659142_1550442548518026_2883926511903136676_n

Illustration: Emanu

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s