Nej Nordiskt Forum, vi måste INTE förhålla oss till verkligheten.

Vardagsrasismen har redan skrivit om hur Nordiskt forum var en exkluderande orgie i vit medelklass cisfeminism så för att undvika upprepning tänkte jag fokusera på hur Nordiskt Forum bemött kritiken de fått.

Nordiskt Forum väljer att bjuda in Solveig Horne från det norska Fremskrittspartiet och reaktionerna låter tack och lov inte vänta på sig. Vad har en representant från ett islamofobiskt, transfobiskt och homofobiskt parti att göra i feministiska sammanhang? Om vi nu skulle vara så blinda, vita och självcentrerade att vi bortser från allt så är Horne knappast ett exempel för feminismen eftersom hon anser att kvinnor har ett eget ansvar vid våldtäkt? NF väljer alltså att bjuda in antifeminister in i hjärtat av feministiska trygga rum där meningen var att vi alla skulle få träffas på inkluderande och lika grunder.

Det största problemet enligt mig är inte enbart att bara att både transfobiska, islamofobiska och kvinnofientliga talare böjds in, det blir fel ibland även när en verkligen menat väl. Det som skrämmer mig och andra är sättet NF väljer att bemöta kritiken de fått.

BqLL30PCEAAYGRr

“Men det är så här verkligheten ser ut i Norden idag”.

Kära Nordiskt Forum, vi vet, vi är väldigt medvetna om att verkligheten idag är både sexistisk, rasistisk och transfobisk i Norden och resten av världen. Vi är väl informerade om att nazister marscherar på våra gator och torg, att män kan våldta kvinnor och gå fria med ursäkten om att nej egentligen betydde ett ja och att transpersoner fortfarande exkluderas inom varje del av samhället. Det vi däremot inte var medvetna om eller beredda på var att en feministisk plattform så stor och omfattande som eran skulle välja att prioritera dessa röster över våra egna. Vi har ett klimat i Norden idag där det är viktigare att låta sexister och rasister tala, föra fram sin agenda och plocka röster i demokratins namn än att faktiskt ta ett aktivt ställningstagande mot dessa åsikter och rörelser.

Vi behöver inte förhålla oss till verkligheten i Norden, vi behöver förhålla oss MOT den. Det betyder att vi behöver trygga och säkra rum där vår agenda kan få höras, där vi ostört och utan hat kan mötas och planera inför en säkrare framtid för oss alla. Det betyder också att vi konstant behöver tänka på vår egen position i samhället i jämförelse med andra. Nordiskt Forum har visat sig vara en trygg plats för dom som alltid varit trygga när rasismen och sexismen är på frammarsch – vita medelklass cispersoner.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s