Full Patte lyckades inte riktigt med sin satir om rasism.

Jag vill verkligen inte vara den som är den, den som alltid har något att klaga på. Jag vill verkligen inte vara en killjoy och kritisera en så hyllad humorserie som Full Patte men gårdagens avsnitt lämnade en bitter eftersmak. Som så många andra så har jag tyckt att systrarna Kronlöf på ett humoristiskt och bra sätt tagit upp ämnen som berör feminism och jämställdhet. När det kommer till att belysa rasismen och fördomarna många marginaliserade grupper i samhället upplever så föll det dock platt. Att ta upp rasism och fördomar utan att problematisera eller kommentera kring varför just dessa åsikter är skadliga och dåliga gör att det tyvärr bara blir något människor skrattar åt utan att inse att rasism och hot är vardag för många i Sverige idag.

 
Det jag undrar är: var är humorn i att reproducera och befästa alla fördomar rasifierade och invandrare utsätts för? Missförstå mig inte, jag förstår absolut syftet bakom avsnittet, att belysa hur dumma människor är som har dessa fördomar men syftet försvinner i mina ögon när det görs på ett humoristiskt sätt som får folk att gapflabba på grund av hög igenkänningsfaktor. Det kanske är roligt för den som står på andra sidan, att känna igen kanske sina egna fördomar eller saker andra vita svenskar sagt i ens närhet, det kanske avdramatiserar det hela lite och gör det möjligt att distansera sig ifrån. Jag förstår verkligen vad tanken bakom var men för mig som rasifierad lämnar det bara en konstig känsla i kroppen. Det som många skrattar åt har jag och andra väldigt dåliga minnen ifrån. Skrattet fastnar i halsen och det känns istället som en mental käftsmäll varje gång samma gamla rasistiska klyschor uttalas.

 
Några av delar i gårdagens avsnitt jag tycker var problematiska: scenen där Bianca Kronlöf är utklädd till en reporter som åker till förorten och träffar en kille med bakgrund från mellanöstern. Jag som muslim fick bara ont i magen av det då hon enbart reproducerade allt som alla egentligen tycker och tror om kulturer som har Islam som religion. Att dra terroristskämt och skämta om hur terrorism, våld och självmordsbombning är en del av någons kultur utan att problematisera, utan att på något sätt kommentera varför det INTE är så, varför det är en rasistisk myt som vägrar dö gör att den myten kan fortsätta frodas. Den djupare kritiken förloras eftersom det bara riktar sig till vita som inte lider av rasismen och då har råd att skratta lite åt “dumma svenskar som inte vet bättre”. En annan sak som jag reagerade på nu när jag ändå är igång; att använda n*ordet när en försöker belysa hur rasistsikt det ordet är blir i bästa fall en reproducering av rasism och i värsta fall rasistiskt i sig. Själva ordet har en rasistisk innebörd, det används fortfarande i nedsättande syfte vilket betyder att det ordets historiska rötter inte har suddats ut då ordet fortfarande i nutid har vissa inbygda värden vilket gör att varje gång det används oavsett i om det är i ett gott eller ont syfte så reprudcerar rasismen. Scenen på ABF med Bianca och den rasifierade mannen är problematiskt ur samma synpunkt: den reproducerar tyvärr fördomarna många vita har gentemot svarta människor. Det går inte att ta det ur sin kontext och göra det till en spexig grej så som det görs i programet oavsett vad syftet är från börjam. Det är fel även när det används för att visa hur rasistiskt det är att uttrycka sig så. Full Patte försöker i slutändan visa hur löjligt det är med fördomar genom att ja, använda sig av samma fördomar för att belysa just det de själva inte står för. Det blir fel.

 
Mitt problem med initiativ som dessa är att så länge vi fortsätter reproducera rasisternas retorik och språk (även om det görs i satiristiskt syfte) så håller vi den vid liv. När humor dessutom blandas in så görs det till lite mer rumsrent, lite mer okej. Jag ser det här överallt. Vita som vill belysa rasism och fördomar samt kommentera på hur förkastligt det är på olika sätt faller tyvärr i fällan där de använder just fördomsfulla och rasistiska uttrycks som mest. Jag kan dra en parallell till chokladbolls debatten som pågår nu. Jag har aldrig sett n* ordet skrivas ut så många gånger av människor som hävdar att det är rasistiskt och fel. Samma sak skedde i Full Pattes tredje avsnitt igår kväll, alla fördomar mot vissa rasifierade grupper reproducerades och fördes ut i ljuset och jag vet inte om det är rätt väg att gå.

 

Jag tror att även humorprogram kan bidra till att normalisera rasismen mer om den görs på så sätt utan att kommentera varför det är fel. Jag tycker ofta att den antirasistiska humorn/satiren är riktad till vita vilket gör att det skapas ett avstånd mellan de vita som är bra och ”dom där rasisterna där borta som är korkade och inte vet bättre”. Precis som med sexism så är rasism ett strukturellt problem som genomsyrar hela samhället och något vi alla bär på och måste arbeta emot. En sista tanke: jag önskar att SVT tänkte mer på att lyfta olika feminister med olika kulturella, socialla och ekonomiska bakgrunder. Jag önskar att rasifierade eller queer/transfeminister fick en egen serie där de på sina villkor kunde lyfta fram ämnen och problem som berör just dom som grupp. Att lyfta fram olika kroppar och perspektiv skulle ge feminismen en bredare agenda och föra fram exkluderade grupper så som transpersoner och rasifierade där de kan skapa en större plattform att nå ut till fler ifrån.
Jag vill poängtera att jag inte någonstans tror att någon av de medverkande är rasister eller medvetet bär på fördomar, jag tror verkligen syftet var gott, att visa hur dumt och korkat det är med just såna åsikter. Jag tror bara det just den här gången inte riktigt gick fram hela vägen.

 

13 comments

 1. …Så du har ändrat dig i frågan om att skämta om ordet “hen”? För jag kan byta ut “rasistiskt” mot “transfobiskt” här oerhört lätt och applicera hela det här inlägget på den gamla diskussionen. Tänkvärt?

 2. Jag är inte rasifierad, men jag fick också en lite konstig känsla. Tycker att det fattades något. Trots att jag tyckte att avsnittet var bra i allmänhet, så tog det slut för snabbt. Inte för att jag vill ha mer av det de gjorde, utan för att jag ville att de skulle fixa problemet typ. Ta fram hudfärgade suits med varation och skärpa sig. Jag ville att de skulle backa, be om ursäkt till alla och så. Men nu blev de istället värre efter att de skulle ha fått någon sorts insikt. Jag känner att om ngn som inte tänker på att det är satir ser programet så blir det väldigt fel.

  1. Jag tänker i samma banor, att de inte bemötte de fördomar de förde fram i ljuset utan lät dessa hänga i luften utan att visa varför det var fel. Nu blev det istället lite platt då folk skrattade och gick vidare men jag är inte säker om de förstod problematikn bakom att se det här humoristiskt.

 3. Fick lite ont i magen. För jag tycker verkligen inte det är roligt, det känns som att “folk i allmänhet” ändå kommer skratta ÅT rasifierade, även om det inte är så Kronlöf tänkt.

 4. Farzad Farzaneh från Bolibompa medverkade i sammanhanget, för så tydlig var humorstrukturen, att till och med om barn skulle kolla så skulle de fatta att det var på skämt, på den biten håller jag inte med.

  Jag håller däremot med i det problematiska i representationen och att castingen var “vi söker dig som ser utländsk ut och som vill bli lite förlöjligad i en sketch litegranna”, att roller rasifierade får nästan alltid anspelar på deras utseende/ursprung. Behövs definitivt fler rasifierade/trans/funktionsnedsatta etc helt okommenterat i svensk kultur för att de här inte ska sticka i ögonen för tittarna som känner att skämtet är på deras bekostnad, så jag förstår din och andras reaktion (eller jag _förstår_ inte, eftersom jag inte är rasifierad själv, men jag försöker)

 5. Det är väl precis det uplägget Sissela Kyle hade på Guldbaggegalan? Inte roligt då och inte roligt nu. Bra att du tar upp detta, har bara sett tokhyllningar av Full Patte, och passerar sånt här okommenterat så har vi ytterligare ett exempel på exkluderande vit feminism.

 6. Oj, jag håller inte alls med dig, Amra. Jag förstår förvisso din poäng men jag upplevde ingen bitter eftersmak när jag såg avsnittet. Jag är själv afrosvensk och tyckte att igenkänningshumorn var riktad till mig. Jag kunde identifiera mig med den mörkhyade tjejen och jag hoppas och tror att vita personer utan intersektionell analys snarare lämnades skamsna än fnittriga.

  1. Hej!
   Jag tycker det bara är bra om du som afrosvensk kände att programet talade till dig på rätt sätt! Jag skrev mitt inlägg efterosm många andra rasifierade inte kände samma sak och jag är tyvärr rädd för att många lämnades just fnittriga och inte skamsna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s