Kompis, träd fram

Dagens inlägg är skrivet av mig och Ninni från Glitterblaster . Vi letar efter en kompis som varit borta alltför länge.

Många gånger när en hamnar i feministiska och/eller antirasistiska diskussioner så brukar folk vilja ha källor på saker. Vissa är även snabba på att visa att de faktiskt redan har källor till deras argument utan att en ens behöver fråga. Det kan var allt mellan länkningar till den senaste forskningen till… en kompis.

Den här kompisen brukar oftast vara en människa som de priviligerade i en diskussion använder mot de ickeprivilegierade som ”absolut säker källa” då den här kompisen alltid sägs tillhöra just samma grupp som de ickeprivilegierade i diskussionen. Det kan vara allt ifrån ”Men jag har en vän som är svart och hen säger att n-ordet är okej så då är det ju det!!!” till ”Men min tjejkompis gillar att bli tafsad på på krogen så då är det ju okej faktiskt!!!”. Men så har det slagit oss att, vad fan, INGEN vet vem den här kompisen är?!

Det finns liksom ALLTID en jävla kompis som dessa priviligerade människor flaxar med. Kompis hit, kompis dit. Och ALDRIG har vi fått se den här jävla kompisen! Vem är den här kompisen?. Vi har aldrig hört eller sett den här kompisen hålla med den priviligerade i verkliga livet!

Vi har spekulerat lite kring vem denna person kan vara. Är det här organiserat mellan priviligerade människor som underjordiskt förser den här kompisen? Finns kompisen ens på riktigt?! Är kompisen en spion som infiltrerat vårt kontaktnät och läcker nu info till fienden om vad som är okej och inte okej att säga? Hur kommer det sig att alla priviligerade verkar ha den här underpriviligerade kompisen som stödjer allt de säger? Är kompisen ett produktionsfel i någon kompisproducerande fabrik på en öde ö?

Kompis, träd fram, vi vill bara prata lite med dig. Vi vill tala om för dig att det är okej, det är okej att du är en rövhatt som stödjer rasistiska och sexistiska strukturer för vi förstår. Vi förstår hur det kan vara jobbigt att vara omgiven av enbart privilegierade och inte orka säga emot. Vi förstår men kompis, var du än är, du måste sluta, du kan inte hålla på såhär.  Priviligerade förstår inte, de är så uppblåsta av sina privilegier att de greppar efter alla halmstrån som finns för att kunna behålla sin position i samhället. Kompis, om du nu finns, sluta validera sånt här, inte ok, du gör vårt jobb så mycket svårare.

Men vi undrar fortfarande vem du är kompis? Är du enbart en spegelbild av den privilegierade som talar med sig själv? Är du ens av människoväsen?  Vi behöver veta, hur ser du ut? Vad har du för intressen? Gillar du glass eller chips bättre?

Här listar vi de misstänkta:

 index

Mor Pilrot från Pocahontas – Sympatisk talande träd som säger allt människor vill höra. Utger sig för att vara fett vis, men egentligen vill hen bara trolla folk pga. uttråkad och antagligen inte förstår vilken enorm effekt det gör i samhället. Ibland doppar hen sina kvistar i vattnet bredvid och vill att en ska analysera dopplereffekten (hon har bland annat gjort detta på Pocahontas) med ursäktar allt med att säga något filosofiskt som ”carpe diem – du är din lyckas smed” och föder liberaler i exponentiell takt. Vi vill bara säga – kompis. Om det här är du. Snälla sluta. Inse din maktposition och lägg av.

 

 Magicmirrordisney

Spegeln från Snövit – Rätt oskönt svävande ansikte som anspelar på människors svagheter och egon. Uppenbarligen patriarkatet manifesterat då hen får kvinnor att stabba varandra om de känner sig utseendemässigt underlägsna. Antagligen försöker du manipulera sexister till att tro att du är själv ickeprivilegierad och sen sår du obehagliga patriarkala frön.

 

Cookiemonster2_FB

Kakmonstret – Gör vad som helst för kakor. Utger sig till och med för att vara ”Kompisen” bara om hen får kakor. Vi säger såhär: kom till oss istället. Vi har också kakor.

 Vem du än må vara kompis, verklig eller en del av de privilegierades hjärnspöken så hoppas vi att du tar vår utsträckta hand. Du måste inte stå där ute i den sexistiska och rasistiska blåsten helt själv. Kom in i värmen, vi finns här för dig och vi tar hand om varandra. Vi kan vara varandras kompisar och krossa normerna och strukturerna som håller oss nere. Det gäller även dig kompis, även dig. Du vet ju innerst inne att ditt enda syfte i ett sånt umgänge är att bekräfta en rätt kass och skev världsbild. Vi vet att du kan bättre.

 Vi väntar på dig.

 amra och ninni

Amra och Ninni söker kompis.

5 comments

  1. Så bra du/ni skriver! Detta har jag tack och lov sluppit få höra i stor utsträckning. Istället har de lösa påståendena utan kompisbackning haglat vilt under de diskussioner jag har varit med i. Jobbigt det med men lättare att bemöta än en “kompis” med precis “rätt” åsikter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s